Aventură și relaxare 2022

Aventură și relaxare

Transalpina – Novaci

Transalpina (DN 67C), din Munţii Parâng, în Carpaţii Meridionali, este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între oraşele Novaci din judeţul Gorj și Sebeş din judeţul Alba. Fiind un drum montan, este închis pe perioada iernii.
Transalpina străbate patru judeţe - Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba - traversând Munţii Parâng de la sud la nord. Drumul trece la mică depărtare de varfurile Dengheru (2.084 m), Păpuşa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) şi Muntinu (2.062 m).
Începuturile acestui drum sunt neclare. Unele surse susţin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărţile de istorie este trecut sub denumirea de „coridorul IV strategic roman”.
Oficial, drumul a fost construit de Regele Carol al II-lea, în perioada 1934-1939 , ca șosea strategică. La inaugurare, în anul 1939, a participat însuși regele, însoțit de succesorul său, Mihai I, traseul fiind parcurs într-o mașină de teren, condusă de Carol al II-lea. De atunci, șoseaua este cunoscută sub denumirea de „Drumul Regelui”.
Înainte de modernizare, traseul era cunoscut ca „Poteca Dracului”, fiind doar un drum prin munte, folosit de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munţii cu turmele de oi în Ţara Românească.
Astăzi, Transalpina este cunoscută în Europa ca unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase șosele de pe bătrânul continent.

  • Unități cazare

Stațiunea Rânca – Novaci – Baia de Fier

La 64 de kilometri distanţă de Târgu Jiu, la altitudinea de 1.600 m,se află staţiunea montană Rânca. Accesul se face pe şoseaua Transalpina, din oraşul Novaci. Aflata în apropiere de vârful Papuşa, lacul Gâlcescu sau Obârşia Lotrului, staţiunea este locul ideal pentru practicarea sporturilor de iarnă sau pentru zborurile cu parapanta. Pentru sporturile de iarnă, sunt amenajate cinci pârtii de schi, una fiind dotată şi cu instalaţie de nocturnă.
Fiind o zonă cu potențial pentru turismul de iarnă și schi ,cu precipitații bogate sub formă de zăpadă și temperaturi mai scăzute pentru altitudini de 1400m-1600 m, optime pentru o stațiune de acest tip, stațiunea Rânca a cunoscut o dezvoltare rapidă.
Rânca este o zonă excelentă de freeride, fanii de snowboarding și schi extrem au un imens domeniu de off-piste, punctul central fiind reprezentat de Vârful Păpușa (alt. 2135 m). Zăpada măsoară peste 200 cm din decembrie până în aprilie, stratul de powder fiind întreținut de precipitațiile dese sub formă de ninsoare

  • Unități cazare

Cheile Sohodolului – Runcu

Cheile Sohodolului reprezintă unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din România, peisaj întins pe aproximativ 12 kilometri în interiorul Munţilor Vâlcan, între localitatea Runcu si Poiana Contului. Sunt cunoscute si pentru faptul că aici s-au filmat numeroase scene din filmul Trandafirul Galben, avându-l în centrul acţiunii pe ineditul personaj Mărgelatu. Zona Văii Sohodolului este o importantă rezervaţie floristică care adăposteste o mare bogăţie de specii de plante, unele dintre ele fiind rare în flora ţării noastre.
Formaţiunile cele mai interesante sunt cele săpate de apă sau vânt în calcar: Nările, Cuptorul, Peştera Gârla Vacii, Inelul. Alte obiective care nu trebuie ratate in Cheile Sohodolului sunt: Peştera Popii, unde au fost descoperite picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagra, aflata la intrarea în chei si Pestera Nării, un fenomen natural destul de rar, ce este formată din două galerii cu o lungime de aproximativ 70 de metri fiecare

  • Unități cazare

Cheile Galbenului – Baia de Fier

Cheile Galbenului sunt structuri geologice deosebit de pitoreşti formate pe valea râului Galben, în partea de nord-est a judeţului Gorj.
Cheile sunt dezvoltate pe o lungime de aproape 2 km, nefiind extrem de înguste, dar având pereţi abrupţi, la baza cărora s-au acumulat imense aliniamente de pietre (grohotişuri), plasate în zona de luncă largă a acestora. În zonă există peste 50 de trasee de alpinism şi escaladă omologate. De asemenea, aici se poate practica şi canyoning-ul.

  • Unități cazare

Cheile Oltețului – Polovragi

  • Unități cazare

Cheile Corcoaia – Cerna Sat

  • Unități cazare

Valea Bistriței – Peștișani

  • Unități cazare

Valea Cernei – Padeș

  • Unități cazare

Peștera Muierilor – Baia de Fier

  • Unități cazare

Peștera Polovragi – Polovragi

  • Unități cazare