Chei, cursuri de apă

Prima pagină » Chei, cursuri de apă

Chei

Cheile Sohodolului – Runcu

Cheile Sohodolului reprezintă unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din România, peisaj întins pe aproximativ 12 kilometri în interiorul Munţilor Vâlcan, între localitatea Runcu si Poiana Contului. Sunt cunoscute si pentru faptul că aici s-au filmat numeroase scene din filmul Trandafirul Galben, avându-l în centrul acţiunii pe ineditul personaj Mărgelatu. Zona Văii Sohodolului este o importantă rezervaţie floristică care adăposteste o mare bogăţie de specii de plante, unele dintre ele fiind rare în flora ţării noastre.
Formaţiunile cele mai interesante sunt cele săpate de apă sau vânt în calcar: Nările, Cuptorul, Peştera Gârla Vacii, Inelul. Alte obiective care nu trebuie ratate in Cheile Sohodolului sunt: Peştera Popii, unde au fost descoperite picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagra, aflata la intrarea în chei si Pestera Nării, un fenomen natural destul de rar, ce este formată din două galerii cu o lungime de aproximativ 70 de metri fiecare

Cheile Galbenului – Baia de Fier

Cheile Galbenului sunt structuri geologice deosebit de pitoreşti formate pe valea râului Galben, în partea de nord-est a judeţului Gorj.
Cheile sunt dezvoltate pe o lungime de aproape 2 km, nefiind extrem de înguste, dar având pereţi abrupţi, la baza cărora s-au acumulat imense aliniamente de pietre (grohotişuri), plasate în zona de luncă largă a acestora. În zonă există peste 50 de trasee de alpinism şi escaladă omologate. De asemenea, aici se poate practica şi canyoning-ul.

Cheile Oltețului – Polovragi

Cheile Corcoaia – Cerna Sat

Cursuri de apă

Valea Bistriței – Peștișani

Valea Cernei – Padeș