Chei
Cheile Sohodolului – Runcu
- Descriere
Cheile Sohodolului reprezintă unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din România, peisaj întins pe aproximativ 12 kilometri în interiorul Munţilor Vâlcan, între localitatea Runcu si Poiana Contului. Sunt cunoscute si pentru faptul că aici s-au filmat numeroase scene din filmul Trandafirul Galben, avându-l în centrul acţiunii pe ineditul personaj Mărgelatu. Zona Văii Sohodolului este o importantă rezervaţie floristică care adăposteste o mare bogăţie de specii de plante, unele dintre ele fiind rare în flora ţării noastre.
Formaţiunile cele mai interesante sunt cele săpate de apă sau vânt în calcar: Nările, Cuptorul, Peştera Gârla Vacii, Inelul. Alte obiective care nu trebuie ratate in Cheile Sohodolului sunt: Peştera Popii, unde au fost descoperite picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagra, aflata la intrarea în chei si Pestera Nării, un fenomen natural destul de rar, ce este formată din două galerii cu o lungime de aproximativ 70 de metri fiecare
Cheile Galbenului – Baia de Fier
- Descriere
Cheile Galbenului sunt structuri geologice deosebit de pitoreşti formate pe valea râului Galben, în partea de nord-est a judeţului Gorj.
Cheile sunt dezvoltate pe o lungime de aproape 2 km, nefiind extrem de înguste, dar având pereţi abrupţi, la baza cărora s-au acumulat imense aliniamente de pietre (grohotişuri), plasate în zona de luncă largă a acestora. În zonă există peste 50 de trasee de alpinism şi escaladă omologate. De asemenea, aici se poate practica şi canyoning-ul.
Cheile Oltețului – Polovragi
- Descriere
Cheile Oltețului, aflate în partea de nord-est a județului Gorj, sunt considerate cele mai înguste formațiuni carstice din Europa.
Canionul se întinde pe circa 30 de kilometri, traseul râului Olteț prin munte oferind priveliști spectaculoase, de la porțiuni înguste de câțiva metri și până la oaze de verdeață străjuite de creste impunătoare.
Întregul traseu poate fi străbătut cu autoturismul, pe un drum pietruit.
Cursuri de apă
Valea Bistriței – Peștișani
- Descriere
Părăsind umbra marelui sculptor în casa mică și tăcută care sfidează parcă timpul, poţi pătrunde într-un loc fascinant, măreţ si în acelaşi timp misterios: Valea Bistriţei.
Este o zonă sălbatică, mai puţin atinsă de civilizaţie, unde râul străbate și modelează masivul muntos și curge la vale până în apa Tismanei. Ca să poată admira aceste frumuseţi virgine, călătorul trebuie să parcurgă un traseu anevoios, dar efortul nu este în zadar, în faţă ţi se deschide un peisaj minunat, încărcat de legende si de tradiţii.
După câţiva kilometri în faţă ţi se deschide Barajul Clocotiș (amenajat doar parţial) și, într-un final Cascada Dracilor, loc proiectat în legendă, care dă fiori oricărui călător. Oamenii locului spun că
noaptea acolo vin dracii să facă baie. Aşa că se feresc să treacă pe drum după lăsatul serii.
Valea Cernei – Padeș
- Descriere
Valea Cernei oferă turistului, împătimit sau de ocazie, numeroase provocări. Călătoria te poartă printre munţi şi peisaje impresionante, valea Cernei reprezentând un defileu lung de 40 km, în care apa a săpat în stâncă şi şi-a croit drum. Este un loc minunat, încărcat de legendă, care păstrează încă parfumul începuturilor, al naturii sălbatice.
Cheile Corcoaia se află la 200m amonte de Cerna Sat şi au fost declarate rezervaţie naturală, fiind una dintre cele mai frumoase forme de relief din Valea Cernei datorită tunelului săpat în urma scurgerilor de apă.
Un alt obiectiv ce merită a fi vizitat în zonă este Barajul Cerna, cunoscut si sub denumirea de Valea lui Iovan. Se situează în primele 10 baraje ca înălţime din România.
Râul Cerna ia naştere prin unirea apelor din izvorul care iese de sub Ciuceava Chicerii; Izbucul Cernei cu apele pârâului Cernişoara (de aici pare să îi vină şi numele), pârâu care izvorăşte la cca 10 km km mai sus, de sub Vârful Paltina, de la altitudinea de 2070 m.