Parcuri și rezervații naturale
Parcul Național Defileul Jiului
- Descriere
Parcul Național Defileul Jiului se întinde în partea vestică a Carpaților Meridionali, între Munții Vâlcan, la vest și Munții Parâng, la est; de-a lungul râului Jiu, între confluența Jiului de Est cu Jiul de Vest și confluența cu valea Sadului și reprezintă o zonă montană (cu stâncării, abrupturi calcaroase, vârfuri, grohotișuri, chei, cascade, ponoare, pajiști montane și păduri), în arealul căruia sunt incluse rezervațiile naturale: Sfinxul Lainicilor și Stâncile Rafailă.
Parcul este acoperit în proporție de peste 80% de păduri de fag și gorun, în asociere cu carpen sau frasin . Fauna este bine reprezentată de mamifere, păsări, amfibieni, reptile, pești și insecte.
Rezervația naturală Ciucevele Cernei – Padeș
- Descriere
Ciucevele Cernei alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Padeș.
Aria naturală se află în extremitatea nord-vestică a județului Gorj, în teritoriul satului Cerna-Sat, în valea superioară a râului Cerna, intre acesta și valea Cărbunelui, la la poalele vestice ale Munților Vâlcan.
Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 1.166 hectare reprezintă o zonă de interes geologic, floristic și peisagistic, cu vegetație ierboasă de stâncărie și specii arboricole cu elemente sudice; cu un relief ruiniform (cu stâncării, abrupturi calcaroase, izbucuri) calcaros constituit din trei corpuri.
Rezervația naturală Cioclovina – Tismana
- Descriere
Rezervația botanică Cioclovina este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al orașului Tismana.
Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 12 hectare a fost declarată arie protejată și reprezintă o zonă cu pajiști de stâncărie, unde vegetează specii rare de sorb (arbust din familia Rosaceae).
Rezervația naturală Cornetul Pocruiei- Tismana
- Descriere
Cornetul Pocruiei este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al orașului Tismana.
Rezervația naturală aflată în partea nord-estică a satului Pocruia a fost declarată arie protejată și se întinde pe o suprafață de 70 hectare.
Aria naturală reprezintă o zonă împădurită (alcătuită din două corpuri, între Piatra Procuii și Dealul Pocruii) ce adăpostește mai multe specii floristice și faunistice, unele protejate prin lege.
Rezervația naturală Cotul cu Aluni – Tismana
- Descriere
Cotul cu Aluni este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Gorj, pe teritoriul orașului Tismana.
Aria naturală Cotul cu Aluni se află în partea nord-vestică a satului Topești în apropierea Mănăstirii Tismana (lângă drumul județean 672A), între valea Pârgavului și râul Tismana.
Rezervația naturală declarată arie protejată se întinde pe o suprafață de 25 hectare și reprezintă o zonă împădurită, cu scop de protecție pentru mai multe specii de arbori, arbuști și vegetație ierboasă.
Flora este constituită din specii de: carpen (Carpinus betulus), frasin (Fraxinus), frăsiniță (Fraxinus ornus), corn european (Cornus mas), alun turcesc (Corylus colurna), scumpie (Cotinus coggyria).
La nivelul ierburilor vegetează mai multe specii floristice de origine mediteraneană.
Rezervația naturală Muntele Oslea
- Descriere
Rezervația naturală Piatra Boroștenilor
- Descriere
Piatra Boroștenilor este o arie protejată de interes național , situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Peștișani.
Rezervația naturală Piatra Boroștenilor cu o suprafață de 28 de hectare a fost declarată arie protejată prin lege și reprezintă o zonă montană de interes geologic, floristic și peisagistic.
În teritoriul rezervației vegetează specia rară de plantă de stâncărie cunoscută sub denumirea populară de crucea voinicului (Hepatica transsilvanica).