Transalpina – Stațiunea Rânca

Prima pagină » Transalpina – Stațiunea Rânca

Transalpina - Stațiunea Rânca

Transalpina – Novaci

Transalpina (DN 67C), din Munţii Parâng, în Carpaţii Meridionali, este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între oraşele Novaci din judeţul Gorj și Sebeş din judeţul Alba. Fiind un drum montan, este închis pe perioada iernii.
Transalpina străbate patru judeţe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munţii Parâng de la sud la nord. Drumul trece la mică depărtare de varfurile Dengheru (2.084 m), Păpuşa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) şi Muntinu (2.062 m).
Începuturile acestui drum sunt neclare. Unele surse susţin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărţile de istorie este trecut sub denumirea de „coridorul IV strategic roman”.
Oficial, drumul a fost construit de Regele Carol al II-lea, în perioada 1934-1939 , ca șosea strategică. La inaugurare, în anul 1939, a participat însuși regele, însoțit de succesorul său, Mihai I, traseul fiind parcurs într-o mașină de teren, condusă de Carol al II-lea. De atunci, șoseaua este cunoscută sub denumirea de „Drumul Regelui”.
Înainte de modernizare, traseul era cunoscut ca „Poteca Dracului”, fiind doar un drum prin munte, folosit de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munţii cu turmele de oi în Ţara Românească.
Astăzi, Transalpina este cunoscută în Europa ca unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase șosele de pe bătrânul continent.

Stațiunea Rânca – Novaci – Baia de Fier

La 64 de kilometri distanţă de Târgu Jiu, la altitudinea de 1.600 m,se află staţiunea montană Rânca. Accesul se face pe şoseaua Transalpina, din oraşul Novaci. Aflata în apropiere de vârful Papuşa, lacul Gâlcescu sau Obârşia Lotrului, staţiunea este locul ideal pentru practicarea sporturilor de iarnă sau pentru zborurile cu parapanta. Pentru sporturile de iarnă, sunt amenajate cinci pârtii de schi, una fiind dotată şi cu instalaţie de nocturnă.
Fiind o zonă cu potențial pentru turismul de iarnă și schi ,cu precipitații bogate sub formă de zăpadă și temperaturi mai scăzute pentru altitudini de 1400m-1600 m, optime pentru o stațiune de acest tip, stațiunea Rânca a cunoscut o dezvoltare rapidă.
Rânca este o zonă excelentă de freeride, fanii de snowboarding și schi extrem au un imens domeniu de off-piste, punctul central fiind reprezentat de Vârful Păpușa (alt. 2135 m). Zăpada măsoară peste 200 cm din decembrie până în aprilie, stratul de powder fiind întreținut de precipitațiile dese sub formă de ninsoare